Batini ne demek islamda?
Bâtınîlik veya Bâtınîyye (Arapça: الباطنية, El-Bāṭiniyyeh); İslam’da, Kur’an ayetlerinin görünür anlamlarından daha derin bir gerçek anlam taşıdığı inancı ve ayetleri buna göre yorumlayan akıma Bâtınî, bu fikri benimseyen kişiye de Bâtınî denir.
Zahir ve batın ilmi nedir?
Bilgi, fiiller gibi, bir zahiri ve bir de batını vardır. Zahiri fiillere görünür olan şeylerin zahiri bilgisine batınî bilgi denirken, kalbe, kalbe ve kesfe ait olan bilgiye batınî bilgi denir. Bu manadan dolayı hem ayetlerin hem de hadislerin batınî bir tarafının olduğuna inanmak doğaldır.
Zâhirî ne demek tasavvufta?
Tasavvufta, bireyin eylemleri dışsaldır ve kalpteki niyet içseldir. Dışsal olan bedenler dünyası iken, içsel olan ruhlar dünyasıdır. Sufiler, Şeriat’ın dışsal bir şekilde takip edilmesini sağlamak için manevi rehberleri tarafından içselin arındırılmasına inanırlar. Tasavvufta, bireyin eylemleri dışsaldır ve kalpteki niyet içseldir. Dışsal olan bedenler dünyası iken, içsel olan ruhlar dünyasıdır. Sufiler, Şeriat’ı takip eden bir Zahir sağlamak için manevi rehberleri tarafından içselin arındırılmasına inanırlar.
Batini ilim ne demektir?
Gizli gerçeklerle ilgilenen ve bu şekilde insanları manevi kurtuluşa götürdüğüne inanılan bilim. İslam kültüründe hem bilim hem de ilahi ve beşeri bilgi için kullanılan kapsamlı bir terimdir. Zihnin ve duyuların yetersiz kaldığı teolojik konularda doğrudan bilgi edinme yolunu belirten bir tasavvuf terimidir.
Zâhirî ve batıni ne demek?
Zahir “dış” anlamına gelir ve batın “iç” anlamına gelir. Bu görünür dünya göremediğimiz birçok sırrı barındırdığı gibi, Kutsal Kur’an da doğrudan anlamının ötesine geçen birçok şakayı barındırır. Peygamberimiz (s.a.v.) Kur’an’ın anlamının zenginliğini şu hadisle vurgular: “Kur’an’ın bir dışı, bir içi, bir sınırı ve bir sonu vardır.”
Zahir ehli ne demek?
Bu kullanımda kastedilen; manaların doğruluğunu ve hükümlerin konulma sebeplerini düşünmeyen, âyet ve hadisleri sadece ilk bakışta anlaşılan, hangi maksatla söylendiğine bakılmadan zahirî manalarıyla anlayan kimselerdir ki, bunlara zâhir ehlü’z-zâhir, ashabü’z-zevâhir denir.
Zahir ne demek din?
Sözlükte “açık, belirgin, apaçık” (Lisânü’l-ʿArapça, “ẓhr” sanatı) anlamına gelen zahir kelimesi, Hanefî usulü terminolojisinde, “yalnız işitilmekle kastedilen manası açıkça anlaşılan, ancak tevil, isnat ve vahiy kapsamı içinde olan söz” anlamına gelir. “Nesh imkânından hariç tutulmamış söz” demektir.
Ledün ilmi kimlerde olur?
Ledun ilmi, Allah’a özel olarak verilen yüce bir kudretin tecellisidir. Bu nurlu ilim, ancak takva sahibi olan ve iyi işler yapanlara layıktır.
Hz. Ali’nin ilmi nedir?
Bütün Sünni ve Şii kaynaklar, Hz. Ali’nin ilim, takva, samimiyet, doğruluk, fedakarlık, şefkat ve kahramanlık gibi yüksek ahlaki ve insani vasıflar bakımından Müslümanlar arasında müstesna bir konuma sahip olduğu, Kur’an ve Sünneti en iyi bilenlerden biri olduğu konusunda ittifak halindedirler.
Zahiri goruntu ne demektir?
Aynalara baktığımızda algıladığımız görüntüler iki kısma ayrılır: gerçek ve sanal. Gerçek görüntülerin kaynağı, belirli bir noktada kesişen ışık ışınlarıdır, sanal görüntülerin kaynağı ise bir noktadan çıkıyormuş gibi görünen, ancak aslında aynanın farklı noktalarından yansıyan ve gözlerimize ulaşan ışık ışınlarıdır.
Batın Kuran’da geçiyor mu?
Zahir-Bâtın kelimeleri Kur’an’ın kendisinde geçmektedir. Bunun bir örneği Yüce Allah’ın “ez-Zahir” ve “el-Bâtın” isimleridir (Hadid 57/3).
Fıkıhta zahiri ne demek?
Zahiri mezhebi veya Zahiriya, İslami dini hukukun (İslam hukuku) bir mezhebidir. İslami hükümler, Kuran ve Sünnet’in zahiri anlamı ile ilgilidir. İbn Hazm, ayetlerin ve hadislerin zahiri anlamı dışında hiçbir delili veya kıyası kabul etmemiştir.
Batini inanç nedir?
Bâtınîlik veya Bâtın’îyye. İslam’da, Kur’an ayetlerinin görünür anlamlarından daha derin gerçek bir anlam taşıdığı inancına ve ayetleri buna göre yorumlayan akıma Bâtınî, bu fikri kabul eden kişiye de Bâtınî denir.
Ledün ilmi câiz mi?
Tasavvufçular bu hikâyedeki “biz bilgiyi kendimizden veririz (ledünne)” ifadesini, “hiçbir teorik çabaya gerek kalmadan doğrudan Allah’tan geldiğine inanılan özel bir bilgi” olarak algılamışlar ve bu bilgiyi “Allah’ın mübarek kullarına” özgülemişlerdir.
Ledün ilmine sahip olmak için ne yapmalı?
Ladîn ilmi, Allah’ın dilediği kullarına rahmet olarak bahşettiği bir hediyedir. Ladîn ilmi, okumakla veya eğitimle elde edilemez. Tasavvuf ehlinin görüşüne göre, Allah’ı sık sık zikrederek hassas kalplerin yumuşaması ve kendilerine bazı sırların açılması mümkündür.
Batıni mal ne demek?
12- Mallar, “Emval-ı batıne – Emval-i zahire (kapalı ve açık mallar)” adı altında iki kısma ayrılır. Hanelerde ve dükkânlarda nakitle yapılan ticarete “imval-ı batıne” (mühürlü mallar) denir.
Bâsıt ne demek din?
– Tazeleyen, genişleten. – Her türlü iyiliği veren, lütuf ve rahmetini kullarına yayan ve dilediği zaman bolluk ve bereket veren. – Dilediği şeylere maddi ve manevi gıda vererek genişleten, ruhlara rızık veren.
Batınilik hangi mezheptir?
Şii mezhebinin halefiyet sorunuyla ortaya çıkan ve Sünni-Şii çatışması bağlamında gelişen bir kolu olan Bâtinizm, Hasan Sabbah’ın eski Bâtini fikirleri canlandırması ile yeni bir anlayış kazandı. Hasan Sabbah’ın oluşturduğu yeni düzenin adı Davet’ el-Cedide idi.
Batıni tefsir ne demek?
Bu garip yöntem, Mısırlıların bilimsel zevkine ve doğasına aykırıydı; esasen, gerçek anlam ve yapılarıyla belirtilmeyen kelimelere gizli anlamlar atfetmekten ibaretti. Bu anlamlara, ezoterik yorumları benimseyenler tarafından “gizli anlam” veya “ezoterik anlam” deniyordu.