Bayburt ne zaman Gümüşhane’ye bağlandı?
1989 yılında il statüsü kazanan Bayburt, Gümüşhane’den ayrıldı. 1990 yılında Köse ve Kürtün bucakları 3644 sayılı Kanunla ilçe statüsüne kavuştu. Böylece Gümüşhane’nin ilçe sayısı merkez ilçe dahil altıya (6) ulaştı.
Bayburt kökeni nedir?
Bayburt, o zamanlar Gymnias olarak adlandırılan, bir İskit şehridir. İskitler, Saka olarak tanımladığımız Türklerdir. Bayburt, yaklaşık 5000 yıllık bir Türk şehridir.
Bayburt Gümüşhane’den neden ayrıldı?
Aslında Kelkit ve Şiran’ın Bayburt’tan ayrılma gerekçeleri, Tortumluların daha önce söyledikleriyle aynıydı. Her iki durumda da ortak gerekçe, Bayburt’a uzak olmalarıydı.
Bayburt hangi Türk boyundandır?
Çoruh Nehri kıyısında bulunan şehrin tarihi M.Ö. 3000’lere kadar uzanmaktadır. Şehir Azziler tarafından kurulmuş ve M.Ö. 770-665 yılları arasında Kimmerler ve İskitler tarafından istila edilmiştir. İskitlerin (Saka Türkleri) egemenliğine giren Bayburt, 2500 yıllık bir Türk şehri olarak tanımlanabilir.
Bayburt Erzurum’dan ne zaman ayrıldı?
Bayburt 1878 ve 1916 yıllarında Ruslar tarafından işgal edilmiş ve bu işgaller sırasında büyük ölçüde tahrip edilmiştir. 1927 yılına kadar Erzurum’a bağlı olan Bayburt, bu tarihte Gümüşhane’ye bağlanmıştır.
Gümüşhane hangi ilden ayrıldı?
Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinde Erzurum Vilayeti’ne bağlı olan Gümüşhane Sancağı, daha sonra 20 Nisan 1924 tarihli 491 sayılı Kanunun 89. maddesindeki “Vilayetin” unvanıyla 1925 yılında Trabzon’a bağlanarak vilayet olmuştur. 1925–1926 Trabzon Salnamesi’nde: “Gümüşhane vilayeti merkez kazasıyla birlikte…” denilmektedir.
Bayburt Alevi mi?
Bayburt’ta toplumsal yapı açısından en dikkat çekici yer Demirözü semtidir. Alevi nüfusu burada oldukça yoğundur. Hacı Osman Efendi’nin türbesi ve Yanbaksı (Güneşli)’nın türbesi Demirözü’nün merkezinde bulunmaktadır.
Bayburt’un eski ismi ne?
Şehrin adı olan Bayburt, Xenophon’un Anabasis’inde Gymnias, Bryer’in Pontos eserinde ise Paipertes olarak geçmektedir. Ortaçağ Ermeni kaynaklarında Payberd, Bizans kaynaklarında ise Payper (?ai?ep), Bayberd ve Paybert olarak görülmektedir.
Bayburtlular nereli?
Bayburt İli; Türklerin Anadolu’ya yerleştiği en eski yerleşim yerlerinden biridir. Sosyologlar Bayburt’u hem Selçuklu hem de Osmanlı dönemlerinde önemli bir ikinci derece kültür merkezi olarak tanımlamaktadır. Bayburt, ünü sınırlarımızı aşan birçok bilim adamı ve sanatçı yetiştirmiştir.
Bayburt ermenilerine ne oldu?
Türk ordusu Gümüşhane ve Bayburt’u almak için ilerlerken katliamlar son aşamasına gelmiş, Bayburt’u terk eden Ermeni çeteleri önlerine çıkan her şeyi tahrip edip, insanları katletmişlerdi.
Bayburt olayı nedir?
Bayburt’a 20 kilometre uzaklıktaki Hart kasabasında yaşayan Eşref isimli bir şahsın kendine özel bir tarikat kurması ve ünü yayılarak İçişleri Bakanlığı’nın soruşturmasını gerektirecek bir duruma gelmesi üzerine başlayan ayaklanma, Eşref’in soruşturmayı reddetmesiyle sonuçlandı.
Gümüşhane Rum mu?
Gümüşhane ve çevresinde Hıristiyan nüfusun daha erken yayılmasının önemli nedeni, Trabzon-Pontus Yunan devletidir. Nüfus mübadelesi ve sürgüne kadar, Ortodoks ve Gregoryen nüfusun yaklaşık yüzde 30’u hala bölgede yaşıyordu ve sonraki yıllarda İslam, yüzde 100’lük bir payla baskın inanç sistemi haline geldi.
Bayburt hangi soydan gelir?
Bayburt’a yerleşen Türk Oğuz boyları, Oğuz Dağ Han oğullarından Eymir (Eymür) boyu ile Oğuzlardan Iğdır boyudur.
Bayburtlular kıpçak mı?
Bugün, toponimi ve etnografya çalışmaları, Bayburt bölgesinde Kıpçakların yoğun olarak yaşadığını, ancak diğer halklarla asimile olup bütünleşenlerin de bulunduğunu göstermektedir. Bu Kıpçak unsuru, Oğuz Türklerinden farklı olarak, Bayburt’a Horasan bölgesinden değil Kafkasya’dan gelmiştir.
Bayburt çepni mi?
Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni olarak bilinir. Günümüzde Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşarlar.
Gümüşhane hangi Türk boyundandır?
Bölgeye gelen ilk Türk kabilesi Çepnilerdi. Daha önce Ardasa olarak adlandırılan ilçe, Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey’in kuzeydoğu seferi sırasında çadırını Torul’da kurmasından sonra Torul adını aldı.
Gümüşhaneyi kim aldı?
Tuğrul Bey’in İbrahim Yinal komutasındaki ordusu 1058’de Trabzon’u işgal ederken, ekonomik açıdan önemli olduğu için Gümüşhane’yi de ele geçirdiler. Türkmen akınlarından önce bölgeye Hazarlar, Peçenekler ve Çepniler gibi Türk boyları yerleşmişti.
Kelkit ne zaman Gümüşhaneye bağlandı?
Kelkit 1840 yılında bir kaza geçirdi. İlçe merkezi olduktan sonra nüfusu hızla artmaya başladı. Trabzon Valiliği Babi Aliye Kelkit’i Gümüşhane’ye bağlamak isteyince Kelkit ve Şiran 1887 yılında Bayburt Sancağı’ndan çıkarılarak Gümüşhane Sancağı’na bağlandı.
Gümüşhaneyi kim fethetti?
Kürtün Beyliği Dönemi (1461–1479) 1461’den itibaren bu bölgede büyük sayılarda yaşayan Çepniler, Kürtün’ü (muhtemelen Cezere Kalesi) idari merkez olarak kullanarak hüküm sürmüşlerdir. Osmanlı-Akkoyunlu mücadelesi sırasında Akkoyunlular, 1467’de Gümüşhane’yi kontrolleri altına almışlardır.