Türkiye’de kadın işçileri korumaya yönelik ilk düzenleme nedir?
1936: İş Kanunu yürürlüğe girer. Kadınların çalışma hayatları düzenlenir. 1937: Kadınların yer altında ağır ve tehlikeli işlerde çalışmasını yasaklayan 1935 tarihli 45 sayılı ILO Sözleşmesi kabul edilir. 1945: Analık sigortası (doğum yardımı) 4772 sayılı Kanunla düzenlenir.
Çocuk işçi kanunu ne zaman çıktı?
1833’te Çocuk İşçiliği Yasası çıkarıldı. Bu yasa, çocukların ve kadınların günlük çalışma saatlerini on saat olarak belirledi (Tuttle, 2010).
4857 sayılı İş Kanunu 71 maddesi nedir?
Maddelerin versiyonlarını karşılaştırın – MADDE 71 On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve ilkokulu bitirmiş olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve öğrenimlerini sürdürenlerin okula devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
Çocuk işçisi yaşı kaç?
Çocuk işçiler (zorunlu ilköğretimi tamamlamış, 14 yaşından büyük ancak 15 yaşından büyük olmayanlar) hafif işlerde çalıştırılabilir. Genç işçiler (15 yaşında ancak henüz 18 yaşında olmayanlar) daha geniş bir yelpazede işlerde çalışabilirler.
Kadın hakları alanında gerçekleştirilen kanun çalışmaları nelerdir?
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi. Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi’nin 23 No’lu Genel Tavsiye Kararı. Daha fazla makale…
Medeni kanun ile yapılan düzenlemeler nelerdir?
Yasanın getirdikleri: Ailede kadın ve erkek eşitliği zorunlu hale getirildi. Kadınlara istedikleri mesleği yapma hakkı ve mahkemede tanıklık etme, miras ve boşanma konularında eşit haklar verildi. Daha fazla makale…
Çocuk işçi hakları nelerdir?
On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğrenimlerini tamamlamış olan çocuklar, bedensel, ruhsal, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve öğrenimlerini sürdürenlerin okullarına devam etmelerine engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
Çocuk işçi tanımı aşağıdakilerden hangisine uyar?
Bu maddeye göre; Çocuk işçi; 14 yaşından büyük, 15 yaşından küçük ve ilkokul mezunu olan kişidir.
Çocuk koruma kanunu ne zaman çıktı?
Korunmaya muhtaç çocuklara yönelik hazırlanan 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kabul edildi.
İş kanununda 25 madde nedir?
İşveren, 4857 sayılı İş Kanununun 25. maddesine göre sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması ve zorlayıcı sebeplerin varlığı hâlinde iş sözleşmesini derhal feshedebilir.
15 yaşını doldurmuş 18 yaşını doldurmamış çalışana ne denir?
Yönetmeliğin 4. maddesine göre; “Genç işçi; 15 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşını doldurmamış kişiyi, çocuk işçi ise 14 yaşını doldurmuş ancak 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimi tamamlamış kişiyi ifade eder.
İş kanununun 47. maddesi nedir?
Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunen ulusal bayram ve genel tatil olarak tanınan günlerde çalışmamaları halinde o güne ait ücretleri herhangi bir tazminat ödemeden tam olarak, herhangi bir tazminat ödemeden çalışmaları halinde ayrıca her gün için bir günlük ücretleri ödenir.
Çocuk işçisi kaç saat çalışır?
Temel eğitimini tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi saati geçemez. Ancak 15 yaşını doldurmuş çocuklar için bu süre günde sekiz saate çıkarılabilir.
Bir çocuğun 18 yaşına gelince kazandığı haklar nelerdir?
18 yaşındakiler Genç bir kişi 18 yaşında yetişkin olur. Yasal yaşa geldiğinde evlenebilir, ehliyet alabilir ve gelirini nasıl harcayacağına kendisi karar verebilir. Zorunlu eğitim de kişi 18 yaşına geldiğinde sona erer.
Çocuk işçisi nereye şikayet edilir?
Sosyal Sigorta KurumuÇalışma ve Sosyal Sigorta İletişim Merkezi “ALO 170”
Cedaw Sözleşmesi Türkiye ne zaman imzaladı?
Sözleşme, BM Genel Kurulu tarafından 1979’da kabul edildi ve 20 ülke tarafından onaylanmasıyla 1981’de yürürlüğe girdi. 2022 itibarıyla 189 ülke tarafından onaylandı. Türkiye, CEDAW’ı 1985’te imzaladı.
Kadınlar için hukuk alanında yapılan en önemli yenilik nedir?
Aslında 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren hızlanan siyasi, sosyal ve hukuki gelişmeler bu düşünceyi doğrulamıştır. 19. yüzyılın tamamına ve 20. yüzyılın başına baktığımızda 1917 Aile Hukuku Nizamnamesi, kadınların hukuki statüsünü belirleyen en önemli yasal düzenlemedir.
Türk kadınına cumhuriyet yönetimiyle hangi haklar verildi?
1930 yılında kadınlara yerel seçimlerde oy kullanma hakkı, 1933 yılında seçme ve belediye başkanı seçilme hakkı, 1934 yılında ise seçme ve milletvekili seçilme hakkı tanındı.
Kadınlara verilen siyasi haklar sırasıyla nelerdir?
1930’dan beri yürürlüğe giren bir dizi yasa, kadınlara önce yerel seçimlerde oy kullanma, ardından köy muhtarı olma ve ihtiyar heyetine seçilme hakkı tanıdı. Oy kullanma ve milletvekili olarak seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklikle tanındı.